Visita a l'exposició 'Oscar Masotta. La teoría com a acció'

Visita a l'exposició 'Oscar Masotta. La teoría com a acció'

Fecha de inicio: 
3 Maig 2018

 

El 3 de maig els col·laboradors de la Fundació MACBA van assistir a la visita guiada de l'exposició Oscar Masotta. La teoria com a acció, de la mà de la comissària Ana Longoni, Directora de Programes Públics del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía.
La mostra recorre la trajectòria artística d'Oscar Masotta (Buenos Aires, 1930 – 1979, Barcelona). El polèmic intel·lectual argentí és un pioner i revolucionari en la creació lliure; el seu discurs aparentment dissonant, és atribuït a l'avantguarda artística, de la qual era un crític acèrrim. Apassionat de la militància política marxista, va aprofundir en la psicoanàlisi, influenciat pel psicoanalista francès Jacques Lacan, així com en la literatura, el còmic, o els “Happenings”, que es van contemplar amb recel en la seva època.

Malgrat no considerar-se Happenista, Masotta va produir diversos “Happenings” o “Antihappenings” com Para inducir al espíritu de la imagen, 1966, El mensaje fantasma, 1967 o El Helicóptero de 1967, que està considerada com una de les seves “performance” més cèlebres. En ella, explora el relat en la comunicació directa sobre com es transmet el viscut per part d'un públic, i com aquest grup l'hi explica a una altre part que no ho ha experimentat. És interessant observar, en contraposició, l'obra de Dora García de l'any 2015, (que es troba enfront de la de Masotta) en la qual l'artista recrea l'acció de Masotta, amb públic de Sant Sebastià.

Segons l'artista argentí, la finalitat de l'art en els mitjans era, invertir la relació habitual entre els mitjans de comunicació i els continguts comunicats.